Afyon Kocatepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Gültekin 9 Şubat 2024’te Afyon Açık Cezaevi mahkumlarına “Huzurlu Aileler Erdemli Nesiller” başlıklı bir seminer verdi. Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Gültekin seminerde özetle şunları söyledi:

“Toplumu ayakta tutan bir takım değerler ve kurumlar vardır. Aile bu değerlerimizin başında gelir. Aile insanlık tarihinin en eski kurumudur. Ailenin var olmadığı hiçbir toplum, hiçbir zaman dilimi yoktur.  “Aile toplumun temeli, atan kalbidir” denilmiştir. Bu temelin sarsıldığı bir toplumda, hem psikolojik hem de sosyolojik anlamda çeşitli sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bir toplumun güçlü olabilmesi için aile kurumunun güçlü, sağlıklı ve huzurlu olması gerekir. Erdemli, kişiliği güçlü, başarılı ve ahlaklı nesillerin yetişmesi buna bağlıdır. Çünkü aile; geleceğimizin güvencesi çocukların ilk eğitim aldığı, karakter ve kişiliklerinin şekillenmeye başladığı yerdir.

Ailenin huzurlu olabilmesi şu üç kavram çok önemlidir: İlgi, güven, sevgi. Bu üç kavram insanın en temel psikolojik ihtiyaçları arasındadır. İnsanlar ilgiye, güvene ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Eğer bu ihtiyaçlarını ailelerinden karşılayamazlar ise, bu ihtiyaçlarını karşılamak için zararlı yollara başvurabilirler. Bugün alkol ve madde kullanımı kötü alışkanlıkların sebeplerinden biri de budur. İlgiyi, sevgiyi ve güveni kendi aile ortamlarında bulamayan kişiler bunu kendilerine zarar verecek ortamlara girerek karşılamaya çalışmaktadır. İnternet ve sosyal medyanın yaygınlaştığı günümüzde bu sorunlar daha da yaygınlaşmaya başlamıştır. Artık bu zararlı alışkanlık çocuklarımıza bir “tık” uzaklıktadır. Bu sebeple aile içindeki ilgi, sevgi ve güven her zamankinden daha da önemlidir.

Ailede huzurlu bir atmosferin oluşması için aile üyelerinin birbirine vakit ayırması çok önemlidir. Anne, baba ve çocukların birlikte sohbet etmesi, birbirlerinin düşüncelerini, duygularını ve sorunlarını dinlemeleri aile üyeleri arasında güçlü bir bağ oluşturur. O yüzden ailemize mutlaka vakit ayırmalı, onlarla sohbet etmeliyiz.

“Güzel söz” ve “güler yüz” huzurlu bir ailenin hem sebebi hem de sonucudur. Kuşkusuz çocuklarımız hata yapabilir, bizler yanlış yapabiliriz. Çocuklarımız hata ve yanlış yaptığında onları yargılamak ve suçlamaktansa bu yanlış neden yaptığını anlamaya çalışmamız gerekir. Aile üyelerinin birbirlerine merhametle yaklaşması gerekir. Yargılama ve suçlama çocuklarımızı bizden uzaklaştırır. Çocuklarımıza empatiyle yaklaşmak sorunların çözümünü de kolaylaştıracaktır.”

Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Gültekin seminerinde huzurlu bir aile ortamının oluşması için bazı temel prensiplerden söz etti ve bunları yaşanmış olaylardan anektodlar aktararak örneklendirdi. Gültekin’in semineri yaklaşık 1 saat sürdü.

15 Şubat 2024, Perşembe 112 kez görüntülendi